3 листопада ВРУ має розглянути правки до закону «Про доступ до публічної інформації»

2 Листопада 2015 13:22

Законопроект № 2913 «Про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень», що був розроблений за участю представників органів влади, авторитетних українських та міжнародних експертів на виконання Угоди з розбудови держави між Україною та ЄС.

Цей законопроект суттєво розширює повноваження  наглядового органу за дотриманням закону «Про доступ до публічної інформації», яким є секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Наділення цього органу ефективними повноваженнями контролю у сфері доступу до інформації повністю відповідає міжнародним стандартам незалежності, не вимагає надмірного фінансування порівняно з варіантом створення нового органу та дозволяє запустити механізм без зайвих зволікань.

Крім цього, Законопроект № 2913  вдосконалює чинне законодавство у сфері доступу до інформації, зокрема, усуває неточності термінології і залишає чиновникам менше лазівок для ненадання інформації громадянам на інформаційний запит або надання її не по суті.

Ми також закликаємо Комітет ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності невідкладно розглянути Законопроект № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян», що посилює можливості Уповноваженого з прав людини для захисту права громадян на отримання інформації.

Ухвалення цих законопроектів створить в Україні реальні передумови для повноцінної реалізації  права знати, сприятиме відкритості влади та підвищенню довіри громадськості до свої представників.

Щоб краще розібратися в темі пропонованих змін до закону, «Доступ до правди» рекомендує перечитати інтерв’ю експерта Ради Європи, медіа-юриста Дмитра Котляра:

Дмитро Котляр: Як зміниться доступ до публічної інформації

 

 

На думку Дмитра Котляра, основні зміни, які вносить законопроект №2913 — це, по-перше, великий блок технічних правок у формулювання окремих статей, які дозволять запобігти зловживанням у трактуваннях тих чи інших понять, та усунути практичні проблеми для належного виконання закону. Другий блок — про визначення контрольного органу за дотриманням закону «Про доступ до публічної інформації». Читати далі...