На місці кургану – парковка. Як «наукове дослідження» на Дніпропетровщині обернулося знищенням пам’ятки

31 Жовтня 2023 00:00

Ця історія – про те, як на замовлення елітного готельного комплексу було фактично знищено охоронну культурну спадщину України в Підгородненській міській громаді та яку роль у цьому відіграли державні та наукові установи. Розслідування триває і досі.

Автор статті – місцевий активіст Дмитро Галушко, що відстежив і ретельно вивчив усі документи щодо наукового дослідження, після якого від кургана нічого не залишилось.
Курган «Белюхова могила», датований ІІ тис. до н. е., розташований у 2,25 км на схід від південно-східної околиці міста; біля насосної станції та бази відпочинку «Самарський залив»; на березі Самарської Затоки (Координати 48°33′31″ пн. ш. 35°10′36″ сх. д. (G) Охоронний номер 6068).

Приблизно через чотири тисячі років після виникнення кургану, наприкінці 1990-х неподалік від нього з’явився комплекс відпочинку SunRay, що згодом став елітним котеджним комплексом, популярним серед впливових бізнесменів.
Комплекс продовжував розростатися, аж поки на початку 2023 року не охопив територію кургану. Тоді й були замовлені археологічно-рятувальні роботи на території кургану, після яких він зник.

В березні 2023 року землерийна техніка заїхала на курган, розташований на територій Підгородненської громади. З того часу тривають спроби працівників місцевого самоврядування, активістів, серед яких і автор цього тексту, з’ясувати крок за кроком, як зникала культурна пам’ятка і що насправді у цій ситуації криється за терміном «науково-рятувальні археологічні розкопки та археологічний нагляд».

Протягом восьми місяців активісти та працівники органів місцевого самоврядування спрямували десятки запитів в різні інституції, стежать за відкритими провадженнями у відповідних органах, пишуть скарги, залучають ЗМІ і громадськість, щоб привернути увагу до цієї ситуації.

 На фото нижче – курган №6068 «Белюхова могила», розташований у Підгородненський громаді, м. Підгородне, вулиця Дачна, 22
Так він виглядав до 2022 року, про що свідчать знімки з Гугл карт на жовтень 2021 року, та фото захисників і дослідників курганів зроблене в 2021 році. 

Початок «наукового дослідження»

 

На папері усе почалося з кваліфікаційного документу №042/23 на проведення наукового дослідження археологічної спадщини, виданого 23 лютого 2023 року Ірині Шабельниковій, старшому науковому співробітнику Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України (далі – скорочено ДП «ОАСУ»).

Через тиждень після отримання цього документу, 1 березня,  ДП «ОАСУ» звернулося до Міністерства культури із заявою про проведення археологічних досліджень. Того ж дня заступник директора ДП «ОАСУ» Віталій Окатенко підписує Заяву на видачу дозволу Ірині Шабельниковій на проведення археологічних розвідок, розкопок на території України.
24 березня Мінкульт такий дозвіл Шабельниковій видав
«на проведення науково-рятувальних археологічних розкопок та археологічного нагляду в межах пам’ятки археології місцевого значення з охоронним номером №6068 «Белюхова могила».

Але насправді, як я з’ясував, «Охоронно-рятувальні роботи» на кургані почалися за тиждень до видачі дозволу. Про це стало відомо з повідомлень у соцмережах від місцевих активістів і депутата. 

Документи:

Кваліфікаційна документ №042/23.png
Заява №69-26-1 ДП"ОАСУ" до МКІП .png 

Заява №70-26-1 на видачу дозволу Шабельниковій І.В. від заступника директора ДП"ОАСУ".png

Дозвіл Мінкульту №45/23 (МКІП) частина 1.png
Дозвіл Мінкульту №45/23 (МКІП) частина 2.png
Дозвіл Мінкульту №45/23 (МКІП) частина 3.png

Місцевий активіст Іван Гайдук, захисник та «хранитель» частини курганів громади опублікував фото у місцевій групі Підгороднє історичне & туристичне у Фейсбуці та написав, що «на околиці Підгороднього знищують Белюхову Могилу».

На місце розкопок поблизу елітного готельного комплексу «SunRay» разом з активістами виїхали представники місцевого самоврядування Оксана Козакова, Рижко Оксана та Віталій Слуцький.

На місці вони побачили землерийну техніку, яка «роздирала» курган на шматки, вже прокладені інженерні комунікації для поливу, вантажний транспорт для вивезення, а також працівників  ДП «ОАСУ», що керували цим «науковим дослідженням».

 

а чотири дні, 27 березня, представники місцевої влади і активісти знову приїхали на місце, але вже у якості виїзної комісії з інвентаризації, щоб скласти акт про побачене на території кургану №6068 «Белюхова могила».

В акті вказано, що курган частково зруйнований через будівельні роботи, дозвільних документів немає. Тобто цілісність кургану порушено внаслідок втручання людини(проведення розкопок ДП «ОАСУ») з порушенням вимог ЗУ «Про охорону культурної спадщини» (Статті 14-1)

Документи
Акт візуального обстеження комісії 27.03.2023р ч1.png

Акт візуального обстеження комісії 27.03.2023р ч2.png Акт візуального обстеження комісії 27.03.2023р ч3.png

Акт візуального обстеження комісії 27.03.2023р ч4.png
Акт візуального обстеження комісії 27.03.2023р ч5.png

Майже водночас з цією комісією в ДП «ОАСУ» реєструє в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА всі дозвільні документи. Виконавець мав би також повідомити про початок робіт Підгородненську міськраду. Але вони дізналися про це самі, дізнавшись про розкопки і зафіксувавши порушення закону про «Про охорону культурної спадщини»

 Лист від ДП "ОАСУ" до Підгородненської міської ради №94-03-1.png

Спроби зупинити розкопки

В останні дні березня ДП «ОАСУ» отримує дозволи на розкопки на рівні області – в управлінні культури Дніпропетровської ОДА. Замовник робіт також переконує голову Підгородненської ради та органи місцевого самоврядування, що для проведення «археологічних робіт» є достатньо підстав, а по завершенню буде надано копію технічного звіту.

Заступник міського голови Грибачов Микола надсилає від органів місцевого самоврядування лист Юрію Яндульському, в.о. Дніпровської районної військової адміністрації з вимогою припинити проведення рятувальних робіт на території кургану.
Тим часом там тривають роботи, розпочаті ще 23-го березня. Половини кургана вже немає.


Дозвіл від управління культури ОДА, 29.03.2023рік.png
Лист№101-03-1 ДП "ОАСУ" до Підгородненського міського голови.png

 

29.03.2023 року №996 Лист до Дніпровської районної військової адміністрації.png

На початку квітня Підгородненська міськрада звертається з листом до управління культури Дніпропетровської ОДА, у якому просить надати висновок щодо доцільності проведення робіт, адже до початку робіт курган був в задовільному стані, і не потребував «порятунку».

Та й роботи почалися раніше, ніж були видані дозволи – а це грубе порушення законодавства. Адже в Постанові КМУ від 13.03.2002 р. №316 зазначено, що «Без реєстрації дозволу проведення робіт забороняється».
Також представники місцевого самоврядування звернулися особисто до Сергія Лисака, голови Дніпропетровської ОВА з проханням втрутитися в ситуацію.
Врешті 5-6 квітня формується виїзна комісія на територію
«Белюхової могили», що поруч з готельним комплексом «SunRay» – з представників Підгородненської міськради та Дніпровської РВА. Мета: з’ясувати, в якому стані курган, та чи законно тривають розкопки.
Підгородненська міськрада прохає Голову ОВА Сергія Лисака вплинути на процес.

Тим часом роботи тривають, курган продовжує зменшуватися.

З того часу у місцевих ЗМІ часто висвітлюють цю тему. В одному з сюжетів Лідія Голубчик, директор обласного центру з охорони історико культурних цінностей Дніпропетровської ОДА, зневажливо висловилася щодо активістів та представників місцевого самоврядування, які намагалися протистояти знищенню пам'ятки культури.

Розкопки на курганах та святилищах Дніпропетровської області: хто і як може проводити дослідження ось що вона сказала:«Це мене дуже здивувала сама Підгороднєнська спільнота, вона тоже дивно себе веде, директор місцевого музею, це ті люди вирішили які теж мені здається не дуже освічені і вони вирішили що кухарка може керувати державою», - позиція Голубчик Лідії Миколаївни.

Документи:

 

Підгородненська міська рада до Управління культури ОДА. Лист№1038ч1.png
Підгородненська міська рада до Управління культури ОДА. Лист№1038ч2.png
Підгородненська міська рада до Управління культури ОДА. Лист№1038ч3.png

Виїзна комісія для обстеження стану кургану від РДА до Підгородненської ради Лист1..jpg
Підгородненська міська радо до Обласна військова цивільна адміністрація Лист№1091.png

 Початок розслідування: запит до Мінкульту

  Як громадський журналіст я розпочинаю пошук інформації, яка може свідчити про можливі зловживання у цій справі.

 За допомогою ресурсу «Доступ до Правди» я звернувся до Мінкульту із запитом на таку публічну інформацію щодо робіт на кургані «Белюхова могила»:

 – нормативно правові акти, документи, листи, на підставі яких здійснюється відповідні роботи (надати копії документів);

 – надати чіткі відомості, хто є замовником цих робіт, кошторис даних робіт, рахунки по даному об'єкту, контакти відповідальних осіб;

 – перелік працівників археологічної групи, ДП, персоналу який здійснює ці «розкопки»;

 – надати відомості про знайдені рештки, матеріали, знаряддя праці, зброї, прикраси які мають історичну та наукову цінність для громади, їх облікові номери, зображення або посилання на їх облік;

 – надати польовий звіт Ірини Шабельникової за попередній польовий сезон (за 2022 рік).

Поки я чекаю відповіді на свій запит, розкопки тривають. В середині квітня від кургана залишається приблизно лише його половина.

Спроба зупинити розкопки

14 квітня Дніпровська РВА ініціює призупинення розкопок та формує виїзну комісію, щоб це проконтролювати. Представники Підгородненської міськради викликали на місце наряд поліції та написали заяву до правоохоронних органів.
Але це не допомагає. 18 квітня на розкопках продовжує працювати землерийна техніка, яка вантажить грунт і вивозить його.

Виїзна комісія для обстеження стану кургану від РДА до Підгородненської ради Лист2..jpg

Напередодні, 17 квітня, мені надійшли перші відповіді на запит до Мінкульту. Хоча й відповіли не на всі питання, є дещо цікаве.
Наприклад, виявилося, що Мінкульт
«не надавав жодних погоджень програм та проектів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на території та в зоні охорони пам’ятки археології місцевого значення». Додатково зазначено, що відповідні погодження – «це повноваження уповноваженого органу охорони культурної спадщини Дніпропетровської ОДА». А за додатковою інформацією потрібно звертатися в Інститут археології НАНУ.

У процесі розслідування ми також вивчили пакет документів, наданих ДП «ОАСУ» до Підгородненської міськради. В одному з них згадана ст. 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини», відповідно до якої проводяться роботи. 
Відкриваємо цю статтю і читаємо, що (будівельні, меліоративні, або будь-які інші роботи) які відбувались в охоронній зоні кургану мали б проводитись
«тільки після повного дослідження за рахунок коштів замовників зазначених робіт».

19 квітня Підгородненська міськрада повідомляє Дніпровську РВА про виявлені порушення на території кургану.

Документи

Мінкульт відповідь за запит Доступу до публічної інформації ч1.png Мінкульт відповідь за запит Доступу до публічної інформації ч2.png  

 

Мінкульт відповідь за запит Доступу до публічної інформації ч3.png

24 квітня. Знищення кургану триває.

Що скажуть в Інституті археології НАНУ?

У поважній науковій установі вимагають, щоб запит був написаний від руки та підписаний своєю рукою. Такий запит я написав 25 квітня.
Відповідь надіслали швидко, але це була відмовка. У листі за підписом директора Інституту археології Віктора Чабая йшлося,
«що запитувана інформація не є публічною і розголошенню не підлягає.

 Відповідь Доступу до публічної інформації Інститут археології НАНУ №125/01-15-175..png

 

Я оскаржив відмову в доступі до публічної інформації, подавши скарги Уповноваженому Верховної ради з прав людини. Інформація, яка мене цікавить, і яку мені не надають: відповідно до якого договору виконуються роботи, відповідно до замовлення якої особи юридичної чи фізичної, та який кошторис таких робіт.

Уповноважений відповідь 11.05.2023 - 1ч .png

 

 

Тим часом Підгородненська міськрада на початку травня не втрачала надії врятувати курган і вчергове звертається за допомогою до управління культури Дніпропетровської ОДА.  

Підгородненська міська рада до Управління культури ОДА. Лист№1398 ч2.png

Підгородненська міська рада до Управління культури ОДА. Лист№1398 ч1.png

Мінкульт прокинувся

На початку червня, коли від кургана залишилось порожнє місце, Міністерство культури пише до Підгородненської міськради і просить провести моніторинг пам’яток культурної спадщини, а також…»надати пропозиції щодо шляхів подальшого збереження пам’ятки №6068 Белюхова могила».
Міськрада у відповідь написала довгого листа про ситуацію і про моніторинг пам’яток загалом.

Документи (листування Мінкульту і Підгородненської міськради)

Мінкульт до Підгородненської міської ради ч1.Лист №1258-е 08.06.2023.png  

Мінкульт до Підгородненської міської ради ч.2 Лист №1258-е 08.06.2023.png
Підгородненська міська рада до Мінкульту про моніторинг пам'яток Лист №1268 ч1.png
Підгородненська міська рада до Мінкульту про моніторинг пам'яток Лист №1268 ч2.png
Підгородненська міська рада до Мінкульту про моніторинг пам'яток Лист №1268 ч3.png
Підгородненська міська рада до Мінкульту про моніторинг пам'яток Лист №1268 ч4.png
Підгородненська міська рада до Мінкульту про моніторинг пам'яток Лист №1268 ч5.png 

 

Хоча пам’ятку вже знищено, я продовжую з’ясовувати, чому це трапилося і звертатися за інформацією до усіх причетних інституцій.

17 липня я отримав ще одну відповідь з канцелярії НАНУ Інституту археології. Це сталося через два тижні після того, як за моєю скаргою Уповноваженим ВРУ з прав людини було відкрито провадження стосовно інституту археології НАН України – за порушення права на доступ до публічної інформації.

І цього разу державна наукова установа не відповіла по суті: скільки коштували розкопки і хто їх оплачував, аргументуючи це тим, що йдеться про приватні кошти, а не про державні. Відомості про археологічну групу, на думку науковців, є «конфіденційними», як і дані про кошторис. Але ж йдеться про культурну пам’ятку, а не про приватну ділянку.

Що відбувається зараз

Врешті провадження, відкрите Уповноваженим ВРУ з прав людини, було закрите 10 жовтня – за відсутності підстав.
Мені було прикро про це дізнатися, адже складається враження, що сьогодні будь-хто може замовити Інституту археології НАНУ та пов’язаному з ним держпідприємству дослідження культурної спадщини. Причому все відбувається непрозоро, а подробиці цих угод є комерційною таємницею.
Станом на 20 жовтня розслідування справи про знищення кургану триває, за його перебігом пильно стежать небайдужі. Виконавець
«наукових досліджень» ДП «ОАСУ» не надав технічний звіт по розкопкам кургану №6068 «Белюхова могила».

В органах місцевого самоврядування немає копії примірника технічної документації по кургану(Проекту).

В результаті складається враження, що вся ця історія з «науковим дослідженням» кургану виглядає як «легальна» схема знищення культурної пам’ятки, яка може стати на заваді розвитку бізнесу.

«Белюхову могилу» продовжували нищити попри всі спроби зупинити розкопки з боку активістів і місцевої влади. Поки ми писали запити, чекали відповіді і писали нові, поки тривала переписка між державними установами і перекладання відповідальності, на території кургану не припиняли роботу екскаватори.
Подібна доля може спіткати й інші пам’ятки місцевого значення. Кургани не передаються Мінкультом, районною і обласною владою на баланс місцевих громад з відповідною документацією та актами, необхідними для подальшої охорони культурної спадщини.

А отже будь який впливовий бізнес може замовити в інституту археології НАНУ роботи з «дослідження» кургану і порівняти його з землею під будь-які забаганки замовника, хоч під будівництво, хоч під стоянку, описавши результати дослідження у звіті, якого громадськість не побачить.
Подібний випадок порятунку і дослідження вже був на території багатої на історичні пам’ятки Дніпропетровської області, в Новоолександрівській громаді, де забудовник теж мав наміри розширити територію за рахунок дослідження кургану, але історія набула гучного резонансу і вдалось добитись певних результатів (але забудовник і надалі розширюється і державні інституції охорони ніяким чином на це не впливають).


Цифри
2,9 млн грн
В таку суму 12 років тому був оцінений курган №1 6068 
«Белюхова могила», і, відповідно до розпорядження голови Дніпропетровської РДА.


 Тимчасова грошова оцінка 6068 в 2011 році.pdf

544 тис грн

Така приблизна найменша вартість ґрунту, вивезеного під час знищення кургану (за власними підрахунками).
R-17м, H-5м  V(кургану) = ⅓ πHR2 = ⅓ 3.14*5*17*17=1512м3

(Об’єм кургану приблизна 1512м3)*(Питома вага - 1м3 чернозему 1.2-1.5т)*

(Вартість 1 тонни чорнозему варіюється від 300+ грн за низом ринку Дніпра і може досягати позначки до 1 тисячи грн за 1 тонну)

Тому вартість ґрунту який вивезли, може бути щонайменше 1512м*1.2т/м3*300 грн/т = на 544 320, 00 грн, а найбільшу суму і важко собі уявити.

Курган документ.jpg


Публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні», який впроваджується ГО «Платформа прав людини»  за фінансової підтримки  United Nations Democracy Fund (UNDEF).

 

 

Дмитро Галушко