Краматорський виборчком вирішив «торгувати» даними про кандидатів

13 Жовтня 2020 08:57

Краматорська міська виборча комісія відмовилася надати у відповідь на запит Центру «ДІЙ-Краматорськ» інформацію про кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови, а також копії постанов комісії. Про це повідомляє Андрій Романенко, координатор «ДІЙ-Краматорськ».

За копіювання цієї інформації комісія запросила 931,52 гривень.

Копіювання 238 сторінок своїх рішень комісія оцінила в 522,88 гривень, що становить 2,197 гривень за одну сторінку.

А ось копіювання 93 сторінок інформації про списки партій і їх програми, на думку комісії, буде коштувати 408,64 гривень. Таким чином вартість копіювання однієї сторінки становить 4,394 гривень.

Чому копіювання інформації про кандидатів вдвічі дорожче, ніж копіювання постанов комісії, у відповідях не уточнюється.

Цікаво, що районна виборча комісія розміщує копії всіх своїх рішень на сайті міської ради, а ось міська комісія  обмежується їх публікацією на стенді комісії, який розташований в приміщенні комісії на другому поверсі виконкому.

«Позиція комісії дуже часто суперечить не тільки здоровому глузду, а й чинному законодавству. Якщо з тим, що постанови ПОТРІБНО копіювати, ще можна погодитися, то вся інформація про кандидатів і партіях Є у комісії в електронному вигляді! Виборчий кодекс України прямо каже, що програми, списки, автобіографії та фотографії кандидати подають в електронному вигляді. Чому, що і як зібралася при цьому копіювати комісія, виставивши у відповідь на запит немалий рахунок, абсолютно незрозуміло», - вважають у «ДІЙ-Краматорськ».

Окремо варто відзначити, що Виборчий кодекс передбачає максимальну відкритість діяльності комісії. Крім того, є спеціальна норма, яка гарантує відкритість всієї інформації про кандидатів, яку вони подають до комісії.

На даний момент Центр «ДІЙ-Краматорськ» оскаржив в суді відмови комісії надати інформацію. Цей позов, як пов'язаний із забезпеченням виборчих прав громадян, буде розглядатися в спеціальному прискореному режимі. До підготовки позову долучились медіаюристи з ГО «Платформа прав людини».

«Доступ до правди»