Блог//Як за допомогою запитів знайти приміщення для дитячого фонду

12 Квітня 2017 12:31

За допомогою закону «Про доступ до публічної інформації» нашій організації «Правова платформа Мелітополь» вдалося знайти комунальне приміщення для Запорізького обласного благодійного фонду, який займається справами дітей.

Благодійники організують ярмарки, майстер-класи, долучають бізнесменів до лікування дітей, оплачують складні операції у клініках за кордоном.

Ясно, що фонд потребував приміщення для організації зустрічей та планування діяльності, і ми спробувати для них це приміщення знайти.

Спершу ми подали запит до міськвиконкому з проханням надати список приміщень, які перебувають у власності міста.

Нам надіслали відповідь, у якій було зазначено сім позицій, наприклад, такі, як лоток, приміщення для господарського інвентаря у парку тощо.

Тому ми спробували діяти інакше: спочатку знайти вільне комунальне приміщення, а потім поцікавитися, кому воно належить.

Знайти нормальне приміщення вдалося випадково. У будинку на вулиці Чернишевського, 28, де дві кімнати орендує Державний земельний кадастр, решта кімнат виявилися порожніми.

Ми знову написали запит до міськвиконкому, поцікавилися, кому ж належить це приміщення.

У відповідь отримали копію договору із земельним кадастром на площу 72 кв.м.

Ми надіслали ще один запит з питанням, кому належить решта кімнат. Відповідь: це комунальний фонд громади, і там уже є орендатор. Але договору з ним надати не змогли.

Згідно із законом, на офіційному сайті міста має бути опублікований Реєстр комунальної власності. Ми поцікавилися, де він.

У відповіді міська рада нам повідомила, що переліку комунального майна не існує.

Розпочата справа перетворилася у  відверте протистояння між владою та громадянами. Нам довелося скористатися іншим законом – «Про звернення громадян», і звернутися зі скаргами на дії посадових осіб, наполягти на створенні комісії, добитися розпорядження міського голови з відповідними висновками.

Активісти, які допомагали благодійній організації, розповідали навіть про телефонні дзвінки приватного характеру з «переконливими» проханням облишити розпочате.

Результатом стала відповідь, у якій зазначено 136 комунальних підприємств у власності громади. Попросили дати перелік, і нам дали на 95. Продовжуємо збирати інформацію.

 

Перелік запитів, які нам довелося подати:

 

Руслан Беседін, ГО «Правовий простір Мелітополь»