Блоги// Як я рахував ОСББ (+інфографіка)

1 Червня 2016 12:09

Все почалося з того, що я захотів створити ОСББ у своєму будинку.

Згідно з законом, про створення ОСББ ініціативна група має попередити 100% власників. Проте все виявляється не так-то й просто, адже спочатку цих власників треба знайти.

Згідно з п.4 ст.6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено право співвласників «безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу цих квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом».

Але «межі, визначені законом» у кожному БТІ України визначають на свій розсуд. У Харкові на всі мої запити БТІ лише посилалося на закон про захист персональних даних – мовляв, ні, ніякої інформації ні про власників, ні про житло надати не можемо.

Попри те, що є спеціальне роз’яснення Мінрегіону, в якому йдеться, що бюро технічної інформації мають усі правові підстави надавати сусідам інформацію про прізвище ім’я по батькові власника квартири та її площу.

Я надсилав скаргу до Міністерства регіонального розвиткувлаштовував акції протесту, звертався до мера… Але результату так і не домігся: списків по моєму будинку як не було, так і нема, ОСББ не створено, реформа в окремо взятому будинку буксує…

У зв’язку з історією боротьби за ОСББ, у мене  виникло кілька запитань:

- а в принципі: чи є успішною реформа ЖКГ?

- у яких містах влада допомагає створювати ОСББ або хоча б не заважає?

Для свого дослідження я визначив три критерії:

-          кількість ОСБ на поточний момент;

-          кількість створених ОСББ від моменту, коли набув чинності закон «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (01.07.2015);

-          кількість нових ОСББ на 1 тис багатоквартирних будинків.

Оскільки «Доступ до правди» дозволяє легко розіслати один і той самий запит на велику кількість розпорядників, я надіслав свої запитання у 39 міст України – обирав обласні центри та великі міста. Отримав 21 відповідь.

Результатом стала інфографіка:

Висновки з неї такі: серед тих міст, які надіслали відповіді, найкращі результати створено у Павлограді, Бердянську, Вінниці, Хмельницькому.

Але найбільше ОСББ по Україні створено в Одесі. Але, що показово, в процентному відношенні ОСББ становлять не більше 1% загальної кількості багатоквартирних будинків. І це, на жаль, демонструє реальний стан реформи ЖКГ в Україні.

А щодо решти міст, які не відповіли на мій запит, висновки щодо ОСББ і реформи ЖКГ зробити неможливо, зате напрошується інший висновок – щодо публічної інформації: для більш як 40% розпорядників закон «Про доступ до публічної інформації» не писано.

Андрій Кисельов, громадський активіст, Харків, для «Доступу до правди»

Фото - socportal.info