Блог//Про відкритий доступ у Росії: у резиденцію Путіна закупили батіг, намордник та струни для арфи

27 Травня 2016 14:49

Поки «Доступ до правди» накидав квітів на вентилятор і читачі нервово насолоджувалися новиною про вартість букетів ДУСі, ваш Злий Доступ зазирнув у російські видання – поцікавитися, що ж там за порєбріком із публічною інформацією, – і знайшов прецікаву історію, порівняно з якою всі ці мільйонні букети – реально квіточки, а от справжні полуниці російський сайт Собеседник познаходив у путінській резиденції «Русь».       

Все почалося з ремонту. Журналісти «Собеседника» поцікавилися ціною ремонтних робіт у президентській резиденції «Русь» (Державний комплекс «Завидово» Федеральної служби охорони) і знайшли, що військова частина 48405 ФСО витратила 996 722 589 рублів 80 копійок (майже 350 млн грн) на реконструкцію президентських угідь, яка має завершитися у грудні цього року.

З ремонту все почалося, але цікавіше далі.

З’ясувалося, що у вересні 2015 року «Завидово» закупило на 2,5 млн рублів (це приблизно 876 тис грн) елітну постіль марки Frette: 7 ковдр, 10 подушок, 12 простирадл, по 20 наволок та підодіяльників, 4 бавовняні покривала та 3 кашемірових пледи, 4 махрові халати, 80 банних рушників та 3 жакардові скатертини.

«Собеседник» пише, що на постелі Frette сплять монархи, державні мужі та пасажири «Східного експресу».

Та що там постіль. Далі у списку закупівель для резиденції – жіночі й чоловічі спортивні костюми, купальники, носки й труси. Причому йдеться про термотруси Norveg Hunter Shorts з вовни мериноса. Враховуючи, що розміри білизни різні, журналісти роблять висновок, що не всі вони купуються персонально для Путіна.

Тоді для кого? Кому з бюджету платять за мериносові труси і шкарпетки Kunert (вартість однієї пари – 1,5 тис рублів або 525 гривень)?

Як з’ясували російські журналісти, це все призначено для президентської охорони. Чоловіча білизна – для чоловіків, купальники – для жінок. А називається це задоволення «вещевое довольствие».

Крім цього у закупівельному списку:

·         Колготки на 928 тисяч (приблизно 325 тис грн), намордник з повідцем та шкіряний батіг

·         Струни для арфи

·         6 грібних човнів

·         Надання освітніх послуг з курсу навчання «Вальщик лісу».

·         Німецький велосипед Cube 2015 Stereo за 212 тисяч (понад 74 тис грн)

·         Банна піч по-сірому за 2 мільйони рублів (700 тис грн)

·         Італійська шафа з раковиною Migliore Kantri за 355 тисяч руб (124 тис грн).

Широко живе президентська охорона путінського «межигір’я», культурно відпочиває – валить ліс кваліфіковано під арфу і в наморднику. 

Тож порівняно з витратами охорони Путіна, порошенківські квіти на 300 тисяч виглядають якось нудно і передбачливо. Інша справа – батіг й освітні послуги з валки лісу. Ось де креатив й імперський розмах – вміють люди і батьківщині послужити, і себе не обділити. А ви квіти, квіти…

 

Злий Доступ