Блог Андрія Романенка//Нічний дзвінок з СБУ

10 Лютого 2017 12:47

Інколи доводиться складати колективні запити, майже розсилки, коли запитаєш щось однакове у купи розпорядників. Ну, наприклад, просиш міські ради надати список членів виконкому чи бюджет міста.

Зазвичай, це запити нудні: ніякого екшна, відповіді на них надсилають майже автоматично.

Але мерія одного невеличкого міста на Донеччини завжди дописувала до цієї відповіді загадкову фразу: «У зв'язку з проведенням антитерористичної операції, копія вашого запита перенаправлена до обласного управління СБУ».

Перший раз мене цей ліричний відступ здивував, потів викликав питання, а з часом я взагалі перестав звертати на нього увагу – відповідь на запит я отримав, ну й що, що в СБУ знають про мою цікавість до міського бюджета. Подумаєш...

Десь за півроку досить пізно в вечорі дзвінок з незнайомого номеру. Беру трубку і несподівано чую

- Доброго вечора! Це вас турбує полковник…. керівник департаменту ….. обласного СБУ. Вибачте за пізній дзвінок. Я тут у себе на столі порядок наводжу, знайшов купу ваших запитів, які ви надсилали до міської ради….. Слухайте, а ви не знаєте навіщо вони нам все це шлють?...

Тож коли наступного разу будите складати запит, пам'ятайте дві прості речі:

а) не всі чиновники читають закони, навіть якщо це один закон, з яким вони працюють безпосередньо;

б) не всі дружать зі здоровим глуздом; 

в) не лякайтесь, коли вам пізнім вечором подзвонить печальний співробітник СБУ, який прямо зараз дуже хоче додому, до вечері, до дружини та дітей, а натомість читає ваш запит і не розуміє, що з ним робити. 

Андрій Романенко