«Бджолярі»-ухилянти з Шостки: відмова в наданні публічної інформації, кримінальне провадження і «помилка» керівництва училища

10 Жовтня 2023 00:00

У березні 2023 року двоє молодих чоловіків із Шостки на Сумщині раптом вирішили вивчитись на бджолярів. І вступили за контрактом до Гадяцького аграрного училища. Все б нічого, але майбутні «бджолярі» вже мають вищу освіту. Тож є підстави думати, що їхньою справжньою метою було відтермінування мобілізації, яке надають студентам денної форми навчання. А навчання їхнє в Гадячі мало тривати півтора року.

Я не називаю їхніх прізвищ, але вони добре відомі у Шостці; відомо також, що їм намагалися вручити повістки працівники територіального центру комплектування і соціальної підтримки.  

Дізнавшись про цю історію, я звернувся до керівництва училища із запитом про робочо-навчальний план підготовки працівників за робітничою професією «бджоляр» (4 розряд) на 2023—2024 рік, але у відповідь отримав відмову. 

Підстав, аби відмовитись відповідати на мій запит, керівництво училища не мало, адже запитувач має право звертатись до розпорядника інформації з запитом незалежно від того, чи запитувана інформація стосується його особисто, чи ні. І не мусить пояснювати причини подання запиту.

Тож мені довелося звертатись із запитом до департаменту освіти й науки Полтавської обласної військової адміністрації. У департаменті повідомили, що двоє студентів із Шостки мали б завершити навчання 31 липня 2023 року — за чотири місяці, а не за вісімнадцять.

Так у мене з’явилась підозра, що керівництво училища вчинило злочин — службове підроблення (внесення недостовірної інформації в документи про навчання). Я звернувся до Миргородської прокуратури, але та дані про цей злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесла. Тому я був змушений звернутись до слідчого судді Миргородського районного суду, який зобов’язав прокурора внести відомості до реєстру. Було порушене кримінальне провадження.

 

 

Гадяцьке відділення поліції почало розслідування, але згодом закрило провадження, не знайшовши в діях керівництва училища складу злочину. Із мотивувальної частини постанови про закриття я дізнався, що Гадяцьке аграрне училище прийняло не тільки двох студентів із Шостки, які мене цікавили, а й ще кількох абітурієнтів у кінці березня — хоча навчальний рік починається у вересні.

Керівниця училища Наталія Сенчук під час допиту назвала зарахування двох абітурієнтів із Шостки помилкою. Аби виправити цю помилку, цих учнів запросили до училища, аби переукласти договори з іншими термінами навчання — не на 18 місяців, а лише на чотири, й повернути їм різницю сплачених за навчання грошей. Молоді люди, втім, приїхати відмовились, тому їх відрахували з училища за невиконання навчальної програми.

Отже, «помилка» керівництва Гадяцького аграрного училища виправлена завдяки відповіді на запит про публічну інформацію, яку я мені вдалося отримати, хоч і не з першого разу і не від самого керівництва училища.  

Публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні», який впроваджується ГО «Платформа прав людини» за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF).

 Вячеслав Павленко, журналіст