Кейс// Розпорядник не має права вимагати реквізити документу, який ви запитуєте

26 Січня 2016 17:09

Журналіст Надія Бурдей, Запоріжжя, звернулася до Управління капітального будівництва  Запорізької обласної державної адміністрації із запитом про надання кошторисної документації до проекту «Харчоблок обласної клінічної лікарні по Оріхівському шосе, 10 у Запоріжжі – реконструкція». 

Однак розпорядник відмовив у наданні інформації, посилаючись на авторське право розробника, Державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Запоріждіпроводгосп».  Про те, які аргументи розвінчали цю відмову у суді, «Доступ» вже писав. 

Проте у цьому ж запиті було ще друге запитання. Запитувач просила надати копію довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат. 

УКБ Запорізької ОДА відмовилася відповісти і на це запитання. Воно обґрунтувало відмову тим, що запит на інформацію має містити, зокрема вид, назву, реквізити чи зміст документа щодо якого зроблено запит, якщо інше запитувачу невідомо, при цьому посилалося на ч.5 ст.19 закону «Про доступ…» А далі робив висновок, що оскільки не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених ч.5 ст.19 цього Закону», відтак, згідно з п.4 ч.1 ст.22, розпорядник має право відмовити в задоволенні запиту. 

Представник запитувача в суді Наталія Заболотна, Фонд захисту права на доступ до інформації, будувала свою аргументацію передовсім на тому, що УКБ Запорізької ОДА неправильно цитує статтю закону, яка насправді звучить так: 

5. Запит на інформацію має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі. 

Таким чином, закон надає право запитувачу (позивачу) в запиті надати «загальний опис інформації» або дані, що відомі запитувачу. В своєму запиті позивач надав конкретний опис запитуваної інформації – документи, що підтверджують виконання робіт, кошториси і економічну частину проекту. Ця інформація є достатньою для обробки інформаційного запиту. Вимагати зазначення реквізитів  запитуваної інформації не є законним. 

Суд, зваживши аргументи сторін, визначив, що зі змісту запиту вбачається, що запитувач просила надати копію довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, яка була надана відповідачу приватним підприємством «Омега-Люкс» після закінчення робіт на об'єкті реконструкції «Харчоблок обласної клінічної лікарні по Оріхівському шосе, 10 у м.Запоріжжі – реконструкція». 

Далі в ухвалі ідеться про таке: 

«Суд вважає, що позивачем чітко зазначено загальний опис запитуваної інформації, а посилання відповідача на відсутність реквізитів запитуваного документу є протиправним, оскільки Законом №2939 не передбачається обов'язкове зазначення таких реквізитів. У ч.5 ст.19 Закону №2939 вказано, що вид, назва, реквізити чи зміст документа зазначаються, якщо запитувачу це відомо». 

 

Читати постанову суду у реєстрі

Підготувала Леся Ганжа, «Доступ до правди»