Є гроші на ремонти і на квіти – відповідь на запит Краматорської ВА

28 Вересня 2023 12:00

Журналісти Вільного радіо направили запит до військової адміністрації міста Краматорськ щодо доцільності озеленення міста під час війни. Також вони спитали, чи вистачає у бюджеті коштів на потреби, пов’язані з безпекою містян та ремонти пошкоджених обстрілами об’єктів.

Раніше журналісти Вільного радіо з’ясували, що у Краматорському комунальному підприємстві «Дільниця по ремонту, утриманню автошляхів та споруджень на них» хочуть придбати дерева та квіти на майже 600 тисяч гривень.

У соцмережах люди розкритикували  начальника військової адміністрації Краматорська Олександра Гончаренка за недоцільне на їхній погляд розподілення місцевого бюджету.

Зазначимо, що комунальники не вказували у документах, де саме проведуть озеленення. Та у відповіді на запит Вільного радіо у міській адміністрації повідомили, що дерева, які закуповують (платани за 390 тисяч гривень), планують висадити на території Меморіалу Слави загиблих військовослужбовців.

Загалом же, повідомив начальник військової адміністрації міста, 2023-го на озеленення Краматорська у бюджеті передбачили 2 246 000 грн. З цієї суми, станом на 1 вересня,  витратили 1 601 837,61 грн.

Частину суми на озеленення виділили з коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища. Усього з цього фонду на рік передбачили 1 366 000 грн, 1 128 448,22 грн з них вже витратили. Ці гроші, як йдеться у відповіді військової адміністрації, за постановою Кабміну не можна витрачати на інші потреби, окрім тих, що стосуються охорони природи. Тож перерозподілити їх на щось інше неможливо.

У відповіді на запитання журналістів Вільного радіо, чим зумовлена необхідність витрачати гроші на озеленення міста неподалік від лінії фронту у військовій адміністрації повідомили наступне:

«Зазначені кошти були витрачені для відновлення зелених насаджень, які були пошкоджені або вкрадені, та для підтримки озеленення м. Краматорськ в стані, який був до повномасштабного вторгнення Російської Федерації», — повідомив Олександр Гончаренко у відповіді на інформаційний запит.

Також журналісти спитали, чи вистачає грошей у бюджеті на більш нагальні потреби, пов’язані з війною, відновленням інфраструктури після обстрілів та безпекою місцевих жителів. Олександр Гончаренко запевнив, що грошей на ці потреби достатньо.

«На даний час у місцевому бюджеті вистачає грошей на заплановані потреби, пов’язані з безпекою жителів громади та ремонти пошкоджених обстрілами об’єктів», — йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Нагадаємо, торік квіти закуповували і в Бахмуті — у травні 2022-го там придбали 3 200 саджанців троянд. Тоді журналісти Вільного радіо не змогли дізнатися в посадовців, навіщо озеленювати місто, яке на той момент було за 15 кілометрів від лінії фронту.

«Доступ до правди»