Як громади на Буковині підтримували військових торік і чи могли більше

13 Лютого 2024 00:00

Майже 400 мільйонів гривень торік спрямували з обласного та місцевих бюджетів на Буковині на підтримку військових. Найбільше – з бюджету Чернівецької міської ради – понад 200 мільйонів гривень.

Водночас з обласного бюджету, який склав понад 3 мільярди гривень, виділили 55 мільйонів.

Видання «Шпальта» намагалося розібратися, яку частку від бюджетів надали на підтримку військових, чому з обласної казни асигнували так мало, чи можуть місцеві громади виділяти на ЗСУ більше та чи достатньо допомоги отримують військові частини.

Упродовж 2023 року з місцевих бюджетів області на підтримку діяльності підрозділів територіальної оборони, військових частин Чернівецького гарнізону та інших військових частин спрямували 388,5 мільйонів гривень.

Це 4,9% від обсягу власних надходжень місцевих бюджетів області.

Про це йдеться у відповіді Чернівецької обласної військової адміністрації на інформаційний запит «Шпальти».

У військовій адміністрації зазначають, що фінансову підтримку надали 17 військовим частинам і Чернівецькому територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) на суму 314 мільйонів гривень. Також придбали силам оборони автомобілі, БПЛА, будівельні та паливно-мастильні матеріали, генератори, автошини, засоби зв’язку, запчастини тощо на суму 74,5 мільйони гривень. Варто зазначити, що обидві суми – це видатки з обласного та місцевих бюджетів разом узятих.

На запитання, чи може область виділяти більше коштів на допомогу ЗСУ, в обласній військовій адміністрації зазначають: «Коштом доходів місцевих бюджетів утримуються всі бюджетні установи, заклади та заходи. Це ж стосується і міжбюджетних трансфертів із державного бюджету, які мають конкретне цільове призначення і не можуть бути спрямовані на інші витрати. Зокрема, загальний обсяг дохідної частини місцевих бюджетів Чернівецької області за 2023 рік склав 12,8 мільярда гривень, із них міжбюджетні трансферти з державного бюджету – 4,9 мільярда, власні надходження – 7,9 мільярда».

Також в ОВА зазначили, що у казначейській звітності не передбачено окремої позиції, в якій зазначені видатки, спрямовані з місцевих бюджетів на підтримку військових підрозділів.

Як пояснював раніше «Шпальті» політолог Ігор Баб’юк, якщо в бюджеті міста закладено кошти під відповідну програму, їх не можуть використати ні на що інше. Можливий перерозподіл грошей, але лише на відповідну програму, якщо така створена та працює. На благодійність теж має бути відповідний квед, програма.

Інакше, як пояснили в Управлінні фінансів Чернівецької міської ради, будь-яке нецільове використання коштів є порушенням бюджетного кодексу.

На підтримку військових Чернівецька міська рада торік спрямувала 200,3 мільйона гривень, зокрема на матеріально-технічне забезпечення військових підрозділів.

Крім цього, виділили на підтримку військових та їхніх сімей – 60 мільйонів гривень; інші видатки, пов’язані з підвищенням обороноздатности країни, – 23,1 мільйона; придбання військових облігацій – 91,2 мільйона. 

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді у відповідь на інформаційний запит «Шпальти».

На офіційних ресурсах міської ради відсутня повна й упорядкована інформація щодо видатків громади міста на військові потреби. А тому чернівчани у соціальних мережах часто дискутують про доцільність ремонтів у місті та в більшості своїй транслюють думку про те, що всі гроші з бюджету потрібно спрямувати на підтримку військовим.

2024 року з бюджету Чернівців на підтримку військових планують спрямувати лише 150 мільйонів гривень. Власне, цьогоріч бюджет Чернівецької громади через припинення військового ПДФО до громад не доотримає понад 730 мільйонів гривень. Це становить понад 20% фінансового ресурсу громади.

За інформацією Чернівецької обласної військової адміністрації, з місцевих бюджетів серед територіальних громад області найбільше на ЗСУ передали: Вікнянська сільська (45,8 мільйонів гривень), Сторожинецька міська (26,1 мільйона), Берегометська селищна (15,4 мільйона), Новодністровська міська (13,5) громади. 

 «Доступ до правди»