«Власна справа»: скільки людей на Закарпатті отримали кошти на розвиток бізнесу та як подати заявки

19 Січня 2024 00:00

Впродовж 2023 року позитивні рішення про надання мікрогрантів у межах програми «Власна справа» для розвитку власного бізнесу на Закарпатті отримали 107 осіб.

Про таке у відповідь на інформаційний запит Varosh повідомили у Закарпатському обласному центрі зайнятості.

Загалом за час дії програми «Власна справа» на Закарпатті було прийнято 129 позитивних рішень про надання мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу:

·        22 особи стали переможцями у 2022 році;

·        107 осіб стали переможцями у 2023 році.

У 2022 році мешканці області подали 443 заявки на отримання мікрогрантів за програмою «Власна справа», у 2023 році – 509 заявок. Таким чином, за час дії програми у Закарпатській області підприємці подали загалом 952 заявки.

З початку дії проєкту загальна сума інвестицій на розвиток бізнесу у межах програми «Власна справа» на Закарпатті становить понад 26,6 млн грн. Фінансування здійснюється з Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та з державного бюджету.

За умовами програми, упродовж 6 місяців з моменту отримання мікрогранту підприємці мають створити нові робочі місця. Як повідомили у Закарпатській обласній службі зайнятості, в області завдяки втілюваним бізнес-проєктам у межах програми «Власна справа» передбачено створення близько 220 нових робочих місць.

Серед проєктів-переможців програми, зокрема, такі ідеї:

·        відкриття крафтової крамниці «Закарпатський кошик Craft’s»;

·        модернізація цеху повітроводів підприємства, яке є виробником аспіраційного обладнання та фільтруючого обладнання в Україні для деревообробної галузі, меблевого виробництва, металообробних підприємств та ін. підприємств, де в процесі роботи утворюється пил, тирса. дим, гази;

·        відкриття сучасної школи вивчення англійської мови в місті Ужгород по франшизі всеукраїнської мережі PRESENT SIMPLE;

·        відкриття стоматологічної клініки;

·        відкриття центру дитячого розвитку за франшизою «Академія успіху».

Грантова програма «Власна Справа» – це частина урядової програми «єРобота», спрямована на підтримку мікро- та малого бізнесу, яка діє з липня 2022 року. За рахунок програми можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень. Для отримання гранту разом із заявкою необхідно додати бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. Обов’язковою умовою участі у програмі є створення нових робочих місць, які підприємець зобов’язується створити впродовж 6 місяців з дати отримання коштів.

Окрім програми мікрогрантів «Власна справа», урядова програма єРобота пропонує й інші програми для підтримки підприємців та залучення коштів на розвиток бізнесу. єРобота включає загалом 6 грантових програм. Зокрема, кошти можна отримати отримати за програмами:

·        мікрогранти для створення власного бізнесу;

·        гранти для розвитку переробного підприємства;

·        державне фінансування закладки саду;

·        кошти для розвитку тепличного господарства;

·        грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;

·        кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

Для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя діє окрема грантова програма для власного підприємництва, яка передбачає надання грантів:

·        до 250 тисяч гривень можна отримати на власний бізнес за умови створення щонайменше одного робочого місця;

·        до 500 тисяч гривень може отримати член родини учасника бойових дій за умови створення щонайменше двох робочих місць.

·        до 1 млн гривень зможе отримати учасник бойових дій, якщо він не менш ніж три роки був зареєстрований як ФОП  – чотирьох і більше нових робочих місць.

Заявки на отримання гранту за будь-якою з програм можна подати через портал Дія.

 

«Доступ до правди»