Суд зобов`язав прикордонників надати інформацію про вояжі депутата Дніпропетровської облради

9 Січня 2024 00:00

Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, який відмовився надати Громадській організації «Люстраційна антикорупційна рада Придніпров`я» (ГО «ЛАРП»; редакція медіа «Антикорупційне Придніпров’я» та «Особи») інформацію про перетин кордону України Гуфманом Геннадієм Леонідовичем. Допомогав складати позов та консультував журналістів у цій справі юрист ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов.

Про це пише видання «Особи».

Відповідне рішення опубліковане у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Зокрема, суддя Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна послалася на висновок Конституційного Суду України у рішенні від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012.

«Вирішуючи питання щодо конфіденційності інформації про особу, яка займає посаду, пов`язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, та членів її сім`ї, Конституційний Суд України виходить з такого, що належність інформації про фізичну особу до конфіденційної визначається в кожному конкретному випадку. Перебування особи на посаді, пов`язаній зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. Публічний характер як самих органів – суб`єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві», – цитується у рішенні по справі №160/9340/23.

Разом з тим, суддя відмовилася встановити судовий контроль за виконанням рішення.

Головний центр обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України доказував, що відомості про виїзди за кордон можуть поширюватися лише за згодою особи, а саме: лідера партії «Опозиційна платформа – За життя» в Дніпропетровській області, депутата від ОПЗЖ Дніпропетровської обласної ради, який до 25.11.2022 року займав посаду першого заступника голови Дніпропетровської обласної ради – Геннадія Гуфмана.

Позиція самого депутата Гуфмана – невідома.

«Копія ухвали від 13.11.2023 року та позовна заява з додатками направлялися ОСОБА_1 (Геннадію Гуфману – авт.) за адресою, наданою Головним управлінням Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області: м. Дніпро, Шевченківський р-н., б-р Катеринославський, буд. 1, кв. 84. Однак, на адресу суду 21.12.2023 року повернулося поштове відправлення з відміткою на конверті «за закінченням терміну зберігання», – йдеться в тексті рішення.

Прикордонники мають право подати апеляцію на рішення судді Захарчук-Борисенко протягом тридцяти днів з дня отримання його тексту.

Цікаво, що вказана в рішенні адреса – та сама, про яку журналісти видання писали раніше. Квартиру на 297,7 кв.м, розташовану у Житловому комплексі «Каскад Плаза» в Дніпрі, перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради задекларував як придбану у листопаді-2021 за 7,8 мільйонів гривень. Проте на площадках оголошень в Інтернеті подібні квартири у ЖК «Каскад Плаза» коштували від 18 мільйонів гривень.

09 травня 2022 року Геннадій Гуфман приїхав в Дніпро, щоб – на тлі просування окупантів на фронті в бік Дніпропетровщині – сфотографуватися біля Монументу вічної слави в Дніпрі на так званий День перемоги. І в той самий день він переписав дві своїх квартири, у т.ч. ту, що на Катеринославському бульварі, на Гуфмана Семена Геннадійовича.

Станом на зараз лідер дніпропетровської ОПЗЖ позбавився нерухомості в Україні.

Останнім 53-річний Гуфман продав у листопаді ц.р. будинок ціною $450.000 – родині доцентки кафедри цивільного права та процесу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (ДДУВС) та ФОПа – депутата Дніпропетровської обласної ради від ОПЗЖ.

 

 «Доступ до правди»