Російська на сесіях місцевих рад? Скаржтеся мовному омбудсмену і запитуйте владу про результат

18 Вересня 2023 00:00

Місцевий депутат Підгородненської міської громади (Дніпропетровщина) Юрій Пришедько під час сесії міськради виступав російською мовою. Активіст Дмитро Галушко через запит розвідав, чи були вчинені санкції проти депутата за це і поскаржився мовному омбудсмену.

«Те, що Юрій Олексійович Пришедько з трибуни виступає російською, це не тільки зневага до української мови, але й порушення Закону України  «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Неприпустимо толерувати такі порушення в країні, яка воює, захищає свою ідентичність від всього «імперського», російського. Що з цим робити? Можна скаржитися Уповноваженому із захисту державної мови, що ми й зробили», - каже Дмитро Галушко.

Процедура подачі скарги доволі проста - на сайті мовного омбудсмена є форма, де треба внести дані про порушення, яке ви зафіксували.

Омбудсмен із захисту державної мови перевіряє, чи дійсно скарга має об’єктивне підґрунтя. Якщо так, то Уповноважений із захисту державної мови відкриває провадження про порушення ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», направляються матеріали, акт та протокол (в даному випадку на органи місцевого самоврядування та безпосередньо порушнику).

Уповноважений на скаргу відповів, повідомивши, що на депутата склали акт та протокол.

В органі місцевого самоврядування інформують депутата про порушення та рекомендують зробити відповідні висновки.

Порушення закону щодо функціонування і застосування української мови як державної, відповідно до ст. 188, ч 52. тягне за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн - 6800 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Кожне наступне порушення впродовж року (8500 грн - 11900 грн).

На запит активіста у Підгородненській міській раді надали інформацію про санкції, застосовані до депутата за вживання російської мови при виконанні своїх посадових обов’язків, а також додали акт, про який зазначав мовний омбудсмен у своєму листі.

Дмитро Галушко відзначає, що натхненний реакцією владних структур на цю ситуацію, однак і надалі буде стежити, чи не повторяться подібні інциденти під час офіційних подій у міській раді.

 

«Доступ до правди»