Одеська ОВА випустила понад 400 чоловіків за системою «Шлях»

16 Квітня 2024 11:03

З червня по грудень 2022 року тодішній очільник Одеської ОВА Максим Марченко підписав розпорядження на виїзд за кордон за системою «Шлях» 432 водіїв-волонтерів.

Про це стало відомо Центру публічних розслідувань з відповіді на запит до Одеської ОВА.

Офіційно чоловіки отримували дозвіл, щоб перевезти вантажі для потреб ЗСУ, медичні вантажі та гуманітарну допомогу, але ЦПР виявив як одеських депутатів, так і чиновників. 

Бували такі дні, що керівництво підписувало одразу кілька розпоряджень на виїзд, а є розпорядження, де фігурує лише одне прізвище, заради якого робили документ, наприклад, заступника голови Одеської обласної ради та депутата Олександра Урбанського, який неодноразово фігурує у списках, чи радника голови Одеської ОВА Юрія Димчогло, або ексвіцемера Одеси Дмитра Жемана (зараз є радником голови Одеської райадміністрації).

До слова, ОВА у відповідь на запит приховала рік народження водіїв, тому ПІБ може збігатися. 

Понад 400 чоловіків, яким офіційно надали дозвіл на виїзд в перший рік повномасштабного вторгнення, як раз складають чисельність батальйону. 159 чоловіків виїхали влітку, 191 - восени, і в грудні - 82 водії. 

Раніше ЦПР повідомляв, що депутат Одеської міської ради від партії мера «Довіряй ділам» Олександр Іваницький першим з одеських політиків від початку повномасштабного вторгнення рф отримав дозвіл на виїзд за кордон за системою «Шлях».

Нагадаємо, на виконання постанови П'ятого апеляційного суду від 16.02.24 Одеська ОВА розглянула запит Інтента від 16.08.23 та надала копії розпоряджень голови адміністрації за період з 24 лютого 2022 року по 30 квітня 2023 року про дозвіл на виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення гуманітарних вантажів. 

При цьому редакція отримала розпорядження, де вказані лише ПІБ чоловіків, але інформація про їх рік народження, назву, код ЄДРПОУ отримувача гуманітарної допомоги, назву донора, період, за який дозволяється виїзд за межі України та обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів  — закрита чорним маркером. Інтент буде оскаржувати виконання судового рішення стосовно відповіді Одеської ОВА у частини відкритості. 

Раніше П'ятий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив скаргу головного редактора видання Інтент Валерія Болгана та зобов'язав Одеську обласну військову (державну) адміністрацію повторно розглянути запит журналіста про надання копії рішень про дозвіл на виїзд за межі України водіїв через систему «Шлях». Відповідну постанову суд виніс 16 лютого.

Юридичну підтримку журналісту у суді надав адвокат громадської організації «Платформи прав людини» Євген Воробйов. У своєму позові Валерій Болган просив суд визнати протиправною відмову ОВА надати інформацію на запит про надання публічної інформації від 16 серпня 2023 року та зобов'язати адміністрацію надати інформацію у письмовому вигляді.

«Доступ до правди»