На Закарпатті фіксують збільшення випадків сказу серед тварин

15 Лютого 2024 00:00

За весь 2023 рік в Закарпатській області всього зафіксовано 21 випадок сказу серед тварин.

З початку 2024 року станом на 6 лютого в області зареєстровано 6 випадків сказу серед тварин.

Про таке у відповіді на інформаційний запит Varosh повідомили у ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Впродовж січня 2024 року в області зафіксовано 5 випадків сказу, тоді як у січні минулого року таких випадків було 2. Відповідно, порівняно із січнем 2023 кількість зафіксованих випадків сказу зросла, повідомили у ГУ Держпродспоживслужби області.

У 2023 році випадки сказу виявляли серед лисиць, собак, котів, також виявили сказ у борсука.

«Відповідно до проведених епізоотичних розслідувань фахівцями ветеринарної медицини у 7 випадках нанесення покусів людям в подальшому у тварин діагностували сказ. В жодному з випадків сказу серед тварин джерело інфекції не було встановлено», – йдеться у відповіді на запит.

У 2023 році на території Закарпатської області провели 2 кампанії з вакцинації диких м’ясоїдних тварин: весняна у травні і осіння – у вересні. Під час вакцинальних кампаній спеціалісти дільничних лікарень ветеринарної медицини спільно із членами товариств мисливців та рибалок, працівниками філій Держпідприємства «Ліси України» вручну, впродовж трьох днів навесні й восени розповсюджували пероральну вакцину проти сказу диких м’ясоїдних тварин.

«В рамках протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних захворювань серед тварин в Закарпатській області щорічно плануються заходи з імунізації тварин проти сказу, в подальшому на протязі року проводиться щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною. Власникам тварин рекомендовано звертатись до найближчих державних установ ветеринарної медицини для отримання безкоштовної вакцинації проти сказу», – повідомили у ГУ Держпродспоживслужби Закарпатської області.

«Доступ до правди»