Чи має комунальне підприємство на запит надавати документи співпраці з приватною фірмою

17 Січня 2024 00:00

Журналіст волинського видання «Конкурент» Максим Косюр звернувся до комунального підприємства за публічною інформацією. Інформацію отримав – та не усю. Медіаюрист Микола Гринишак вважає відмову незаконною.

Журналіст надіслав запит в КП «Луцька міська стоматполіклініка», де просив надати мені копію договору між комунальним підприємством та приватною юридичною фірмою, а також додатково усі документи, які стали результатом їх співпраці.

Копію договору Максиму Косюру надали, але документи, які вони виготовили в результаті співпраці - ні. Аргументували відмову тим, що приватна юридична фірма визначила цю інформацію як «конфіденційну».

Тож журналіст звернувся за консультацією до юриста ГО «Платформа прав людини» Миколи Гринишака, аби взнати, чи можна засекретити інформацію про діяльність комунального підприємства.

«Така відповідь комунального підприємства є повністю незаконною, тож у випадку оскарження відмови до Уповноваженого з прав людини, є висока ймовірність, що він задовольнить цю скаргу», - каже Микола Гринишак.

Юрист пояснює, що запит стосується розпорядження КП комунальним майном та коштами. Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прямо передбачено, що «не може бути обмежено доступ до інформації про складання, розгляд і затвердження бюджетів, кошторисів розпорядників бюджетних коштів та плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання за розписами, бюджетними програмами та видатками (крім таємних видатків відповідно до статті 31 Бюджетного кодексу України), взяття розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів бюджетних зобов’язань або здійснення розпорядження бюджетними коштами у будь-який інший спосіб, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель (крім випадків, якщо окрема інформація про закупівлі товарів, робіт і послуг становить державну таємницю відповідно до Закону України «Про державну таємницю»), володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно (крім випадків, передбачених частиною другою статті 23 Закону України «Про основи національного спротиву»). Не може бути також обмежено доступ до інформації про наявність у фізичних осіб податкового боргу. Не підлягає обмеженню також доступ до інформації про стан і результати перевірок та службових розслідувань фактів порушень, допущених у сферах діяльності, зазначених у цій частині. Доступ до зазначеної інформації забезпечується розпорядниками інформації відповідно до положень статті 5 цього Закону».

«Тобто ця норма говорить про те, що в будь якому випадку така інформація не може бути засекречена. Окрім того, звертаю увагу, що  розпорядник інформації, відмовляючи, не провів трискладовий тест (який обов'язково проводиться, якщо інформація має дійсно обмежений доступ)», - каже Микола Гринишак. 

Так, відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;
3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Тобто інформація може мати обмежений доступ, коли відповіді щодо її статусу на кожне з вказаних питань є позитивними. І лише тоді доступ до неї може бути обмежено. Тому відповідь КП на запит є протиправною.

Після отриманої консультації журналіст оскаржив відмову комунального підприємства до Омбудсмана.

 

«Доступ до правди»