Руїни на Зестафонській. Як рухається відбудова двох зруйнованих російськими ракетами будинків у Запоріжжі

31 Жовтня 2023 23:32

Торік у ніч з 8 на 9 жовтня російська ракета влучила у 9-поверхівку №8 на вулиці Зестафонській. Від потужного вибуху один з під'їздів провалився разом з людьми. Вибуховою хвилею було пошкоджено і сусідній будинок №10. Половина будинку №8,  вцілілих підʼїздів, заселені сімʼями.  У будинку № 10 більшість квартир непридатні до життя.

Рік потому ми спробували з’ясувати, як рухається відбудова. З’ясувалося, що один будинок ще й не починали ремонтувати, а другий відбудовує компанія з заплямованою репутацією.

Рік потому

9-поверховий житловий будинок по вулиці Зестафонській, 8, стоїть оточений будівельними опорами. Здається, він складеться, як картковий, якщо ці опори впадуть, На одному з балконів ще тримається маленька книжкова поличка. На ній близько десятка книжок.

Про потребу відбудови почали говорити ще наприкінці 2022 року. Адже багато сімей, яким вдалося вижити, залишилися без житла. Тоді першими кроками було обстеження багатоповерхівок. Наступний крок – проєкти.

Проєкт для Зестафонської, 10 коштував понад два мільйони гривень. Для сусіднього будинку, Зестафонської, 8 – вісім мільйонів  (спочатку було 5 мільйонів, а згодом місто виділило ще три).
У цю суму увійшли розробка проєктно-кошторисної документації та експертиза. Попри те, що початкові етапи в обох будинків були спільними, надалі їхні шляхи розійшлися.



Зестафонська, 8: руїни під відкритим небом

Сьогодні, через рік після трагедії, будинок № 8 стоїть без “консервації”. Процес його відбудови й досі не запустили. Місцеві служби прибрали завали й сміття, подекуди поставили опори. Більше з того дня майже нічого не змінилося. Люди, що проживали у зруйнованому підʼїзді й далі залишаються без житла. Частина люди, чиї підʼїзди вцілили продовжують жити у будинку поруч з руїнами.

До (2022)

Після (2023)

 Нещодавно Служба відновлення та розвитку інфраструктури повторно оголосила закупівлю на відновлення цього будинку за 181 мільйон гривень. Проте у жовтні її скасували, бо не подався жоден з учасників. Попередня закупівля була скасована, через порушення законодавства у сфері закупівель – завищені ціни. На той момент очікувана вартість ремонту складала 274 мільйони гривень.

 До слова, на цю й інші закупівлі подався лише один забудовник з Дніпра – “БК “Консул”. Ймовірно, згодом саме цей забудовник й отримає замовлення.

Зестафонська, 10: як іде відбудова

Що ж до пʼятиповерхівки №10, то на початку літа 2023 року її почали ремонтувати. Однак і у цьому процесі є свої нюанси – від проблем з інформаційним доступом до завищених цін і репутації забудовника.

Навколо частини будинку зведений паркан, через який проглядаються великі пакування скловати. Через нього видніються нові вікна – їх замінили разом з балконами. Також відразу помітні роботи з оновлення фасаду. Судячи з “паспорта відбудови” і договору завершити всі роботи мають вже наприкінці цього року – 31 грудня.

Процес відновлення почався з обстеження й проєкту, про що ми згадували вище. Проте майже від самого початку процеси були не дуже відкритими. Подекуди навіть жителі будинку не знали планів влади. Як і коли будуть проводити будівельні роботи і коли чекати на відновлене житло. Частина людей хотіли просто отримати інше житло від міста, бо жити під час відбудови їм було ніде.

Ми звернулися до міської влади (Департамент з управлiння житлокомунальним господарством) із запитом, у якому попросили надати архітектурне рішення щодо можливості відновлення будинку та актів виконаних робіт. Спочатку нам продовжили термін розгляду запиту з 5 днів до 20-ти. Врешті надали лише копію угоди та актів виконаних робіт, які  мали б перебувати у відкритому доступі та не потребували пошуку серед значних масивів даних.
Проте не отримали від влади жодної Інформації про архітектурне рішення, тобто про проєкт відновлення будинку, відповідно до якого триває його відбудова.  І навіть скарга до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не допомогла отримати цих даних.

Після цієї скарги влада надала лише ще трохи фрагментарної інформації: акти здачi-приймання виконаних проектних, вишукувальних та додаткових робiт (які чомусь з першого разу не було надано).

Замість того, щоб надати таку інформацію, Департамент зокрема повідомив Омбудсмену, що може надати її для ознайомлення “у разі необхідності”. Однак на момент публікації жодної інформації ми не отримали.

 

Від того, як нам відповідали на запити, склалося враження, що розпорядник інформації маніпулюючи змістом питань запиту, в тому числі перед Омбудсменом, намагався якомога більше затягнути з відповіддю та не відповідати по суті. Подібне приховування і маніпулювання відповідями виглядає підозріло.

При цьому, відповідно до статті 19 ЗУ “Про доступ до публічної інформації” запитувач зобов’язаний вказати лише загальний опис інформації, про яку запитує, адже знати точні реквізити документів може лише той, хто ними володіє.

Крім того, Департамент був зобов’язаний сприяти заявнику, наскільки це практично можливо, ідентифікувати запитуваний офіційний документ, тобто, як мінімум, сконтактувати та уточнити в запитувача, що потрібно (на виконання вимог статті 5 Конвенції Ради Європи про загальний доступ до офіційних документів).

Поки ми намагалися отримати дані щодо проєкту відновлення будинку на Зестафонській, 10, у червні Управління капітального будівництва уклало перший договір на відбудову – на 29,5 мільйона гривень.

Цим коштом мають провести три черги робіт. Найдорожча друга черга – складає 73% від суми. Згідно з договором спочатку займуться укріпленням конструкцій і ремонтом покриттів, а потім – ремонтом підʼїздів, квартир та електропостачання. Останнім етапом прописано заміну мереж опалення та водозабезпечення.

У серпні замовник уклав другий договір на відбудову за 23 мільйони гривень. Цим коштом зроблять 4 і 5 черги – утеплення і ремонт фасадів будинку, а також ремонт підʼїздів номер 2,3 та 4. У суму входять й заходи цивільного захисту.

Наприкінці вересня в.о. мера Анатолій Куртєв повідомив, що у будинку тривають внутрішні та фасадні роботи. Також спеціалісти прокладають електричні та опалювальні мережі. Тобто проводять роботи закладені у першу закупівлю.

Побувавши на місці наприкінці жовтня, ми побачили, що роботи дійсно тривають. Наскільки вони відповідають актам, поки невідомо. Зовні – почались фасадні роботи, встановили нові вікна й балконні двері.

Але в кошторисі лише на семи з понад 200 найменувань будівельних матеріалів для відновлення будинку на Зестафонській, 10, NGL.media вже виявили переплату на загальну суму 1,84 млн грн. Усього ж на будматеріали підрядник планує використати 11,57 млн грн.

 Забудовник з “історією”

 Обидва договори місто уклало з ТОВ “СК“Стройінвест”, заснованим у 2014 році. Кінцевим бенефіціаром є Наталія Лазарь. За останні кілька років це вже четверта власниця. Місцеві та розслідувальні медіа пов’язують «СК Стройінвест» з колишніми чиновниками Дніпровської міськради та Геннадієм Корбаном.

 Ми дослідили закупівлі й виявили, що за 2022-2023 роки ТОВ “СК“Стройінвест” отримала замовлень на майже 1,5 мільярда гривень за даними BI Prozorro. Левова частка з них – від структур у Дніпрі і Дніпропетровській області.

 Найбільше замовлення було від комунального “Дніпроводоканалу” на 327 мільйонів гривень. Цим коштом виконавець мав поставити генератори та дизель-генератори. На  тендер подавалося три учасники, серед яких найбільшу вартість заявив саме  “Стройінвест”. Тоді наші колег з “Наші Гроші” зʼясували, що ціни на одну з моделей замовлених генераторів були втричі вищі від актуальних на той момент. Після публікації «Дніпроводоканал» повідомив «Наші гроші» про відсутність наміру купувати генератори по тендерній ціні та розірвав угоду з постачальником. Пізніше генератори замовили повторно вже за 125,7 мільйона гривень, тобто дешевше.

 Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА замовило будівництво ясел-садка за 103 мільйони гривень. До слова про цю закупівлю також згадували журналісти «Четверта влада». Відзначивши, що фірма може мати ймовірні звʼязки з місцевою владою та стає її “фаворитом”.

 Скасована угода, відсутність обладнання і дозволів

 Ми також дослідили судові кейси “СК“Стройінвест” за останні кілька років. Їх було немало, тому ми виділили кілька прикладів, які, ймовірно, можуть впливати й на процес відбудови у Запоріжжі.

 Наприклад, у Полтаві через суд було скасовано договір на 645 мільйонів гривень з цією компанією на ремонт протитуберкульозного диспансеру – через через низку порушень у документації – за поданням Полтавської облпрокуратури (рішення першої інстанції було в червні, рішення апеляційного суду – у жовтні цього року). 

 У виконавця виявили проблеми з технічним забезпеченням та дозволу на небезпечні роботи. Фірма не змогла підтвердити наявність орендованих офісів і виробничих майданчиків, відповідповідних машин і обладнання, а також чинного дозволу на небезпечні роботи.

 Також “плямує” портфоліо забудовника й досудове розслідування у справі про привласнення ТОВ “СК“Стройінвест” коштів під час реконструкції стадіону школи №1 вартістю у 50 млн грн. Проте справа просувається дуже повільно, тож вердикту суду про те, чи було зловживання дійсно, поки немає.

Додамо, що у Запоріжжі ТОВ “СК“Стройінвест” займається відбудовою не тільки Зестафонської,10, але одночасно й іншого будинку – по вулиці Сталеварів, 16.

Публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні», який впроваджується ГО «Платформа прав людини»  за фінансової підтримки  United Nations Democracy Fund (UNDEF).

Вероніка Хорольська